Vooraf...

Vanaf de lancering van de nieuwe navigatie app op 19 juni 2023 zijn er vele tienduizenden gebruikers wereldwijd bijgekomen. Nu irriteer ik me mateloos, ik ben net een mens, dat verreweg de meeste gebruikers super tevreden zijn, maar toch ook een aantal minder of niet tevreden. Dagelijks vraag ik mij af hoe dat komt, we testen heel wat af en maken gebruik van bijna 1.500 Bèta testers waarvan een X percentage super fanatiek en actief is! Het is bijna ondoenbaar om bij iedere individu te kijken wat er bij hem of haar fout gaat. Zo was ik een tijdje terug op Facebook bezig iemand van advies te voorzien, na tientallen berichtjes bleek hij de 'oude' app nog te gebruiken...

In dit verslag ga ik proberen uit te leggen hoe ik de nieuwe navigatie app gebruik. Bij mij gaat het navigeren namelijk bijzonder goed en prettig en ja, ik weet het, ik ben als founder van MyRoute-app bevooroordeeld, maar ik moet ook mijzelf onder ogen kunnen komen en ga er niet over liegen. De app is bijzonder stabiel en prettig in gebruik, maar er zijn ook zeker aandachtspunten die ik zal behandelen.

Achtereenvolgens vertel ik wat over mijn setting, het maken van een route, de instellingen voor het rijden en het rijden zelf, de uiteindelijke duurtest. Veel plezier met lezen en voor op- en aanmerkingen kun je terecht op het forum.

Michel van Hagen

MyRoute-app Founder

Mijn setting

Ik rij met volle tevredenheid een Honda Africa Twin Adventure Sport DCT uit 2022. De motor is standaard voorzien van een infotainment systeem met Apple CarPlay en Android Auto voorbereiding. Mijn smartphone is een iPhone 13 pro max. Apple CarPlay op de Honda is 'bedraad', maar sinds kort gebruik ik de Ottocast U2 Air Pro Wireless CarPlay Adapter zodat ik geen kabeltje meer nodig heb. Je kunt hier de blog 'Van bedraad naar draadloos Apple CarPlay' lezen.

Mijn iPhone wordt opgeladen door een 'Quadlock Wireless Charging Head' en is tegen trillen beschermd door een 'Quadlock Vibration Dampener'. Mijn helm is een Shoei Neotec II met daarin de Sena SRL2 headset. Deze test gaat dus specifiek over deze setting, maar is ook interessant als je een andere setting hebt. Voor een fijne gebruikers ervaring met alle settings is het van belang dat de routes correct worden gemaakt en daarover gaat het volgende stuk.

De route

De navigatie is het meest nauwkeurig als je de route maakt in de HERE kaart van MyRoute-app. Deze kaart is immers gelijk aan de kaart die MRA Navigation Next gebruikt. Vervolgens zet ik voldoende routepunten, ongeveer iedere 10 tot 20 km. Ik zet geen routepunten op rotondes, T-splitsingen, viaducten en in tunnels, liever ná een afslag als vóór een afslag. Bij de plekken waar ik wil stoppen plaats ik een via (hard) routepunt, die heeft de vorm van een handje, deze 'handjes' geef ik een kleurtje en voorzie ik van een titel en een beschrijving, soms voeg ik ook een foto toe. Ik controleer altijd alle routepunten door ze volledig in te zoomen en te kijken of ze netjes op de weg staan. Mijn start is steeds vaker een route uit de MRA RouteXpert Bibliotheek die ik dan aanpas aan mijn persoonlijke wensen. Voor de duurtest heb ik deze geweldige route van RouteXpert Stefan Otten als basis gebruikt.

Ik hou van de nieuwe 'MRA Text to Speech' functie. De titel en de beschrijving van een routepunt kunnen hiermee worden voorgelezen. Ik plaats een paar honderd meter vóór het routepunt waarvan je wilt dat de titel en beschrijving worden voorgelezen een extra routepunt. Als je dit extra routepunt passeert worden de titel en beschrijving voorgelezen van het volgende routepunt. Dan weet je bijvoorbeeld dat er een kasteel aankomt, een lunch, een uitzichtpunt, of wat anders, heerlijk! Als ik de route deel met anderen dan vergelijk ik de route in de HERE kaart met de TomTom kaart en de OpenStreetMap en maak ik de route in alle kaarten gelijk. Als je op deze wijze de route maakt en/of controleert zal je niet veel problemen tegenkomen. Route is dus klaar en we kunnen nu verder met de instellingen van de app.

Instellingen van de app

Instellingen zijn persoonlijk, ik zal hier mijn persoonlijke instellingen delen inclusief de argumentatie. Je kunt natuurlijk zelf ook experimenteren en de instellingen conform je eigen persoonlijke wensen aanpassen.

Offline kaarten

Afbeelding hierboven, helemaal links

Zoals vermeld in mijn 'Vooraf' paragraaf, er zijn nog wel aandachtspunten. Offline kaarten zijn een aandachtspunt. Het werkt wel, maar het kan beter en wordt ook beter. Voor nu, klik op de 3 streepjes linksboven, klik daarna rechtsboven op het profiel icoontje. Op de elfde rij staat 'Offline kaarten', klik daarop en download de kaarten van de landen waar je gaat rijden. Zorg voor goede Wifi, leg je smartphone aan de oplader en laat het systeem zijn werk doen. Ik download altijd voor het slapen gaan, laat mijn iPhone met rust en de volgende morgen is alles gereed. Dit geldt ook voor de updates, het systeem verwijderd dan alle kaarten en download vervolgens de nieuwe kaarten, het heeft dus even tijd nodig. Advies is om dit niet de laatste dag voor vertrek te doen.

Offline routes

Afbeelding hierboven, tweede van links

Je kunt via de instellingen, dus klikken op de 3 streepjes linksboven, dan rechtsboven op het profiel icoontje, Navigatie instellingen, Functioneel, 'Gebruikte routes en tracks automatisch opslaan voor offline gebruik' aanvinken. Iedere route en track worden dan automatisch opgeslagen als je ze hebt geopend. Je kunt ook op een route klikken, vervolgens op het download icoontje, Offline beschikbaar maken en downloaden. Kijk in de instellingen bij 'Downloads' of je daar alle routes hebt staan die je wilt gebruiken, door het klikken op het kruisje kun je ze ook weer verwijderen. Als je onderweg je route kwijt bent om wat voor reden dan ook, kun je altijd de route via 'Downloads' weer opstarten, ook als je géén Internet hebt!

Reismodus

Afbeelding hierboven, derde van links

De reismodus staat bij mij standaard op 'Auto', ik gebruik MRA Navigation Next iedere dag in de auto. Voor een motorrit maak ik de route in de motormodus, dat maakt niet zo heel veel uit. De motormodus zorgt ervoor dat je in sommige situaties er wel met de motor door kunt, waar dat met de auto niet kan.

Audio

Afbeelding hierboven, vierde van links

Via de instellingen kun je naar de Navigatie instellingen en dan naar 'Audio'. Ik heb de volume op zijn hardst staan, ik kan hem zachter zetten via de stuurbediening van mijn Africa Twin. Mijn spraakinstructies staan 'aan', ik vind het prettig om vooraf te horen waar ik heen moet. Ik heb mijn 'gesproken aanwijzingen per instructie' op 3 staan. Experimenteer voor jezelf wat je het fijnste vindt. Ik hoor alleen meldingen van 'Viapunten', de harde routepunten die eruit zien als 'handjes'. Dat zijn mijn stops, bezienswaardigheden en uitzichtpunten, heerlijk als je daar onderweg van tevoren meldingen van krijgt die je zelf in de website hebt toegevoegd! Vormingspunten hoef ik niet te horen, dat zijn meestal straatnamen, voor mij geen toegevoegde waarde om daar een melding van te krijgen.

Scherm layout

Afbeelding hierboven, helemaal rechts

Ook weer naar instellingen, navigatie instellingen, dan naar 'Scherm layout'. Ik wil zoveel mogelijk informatie onderweg, dus ik heb alles 'aan' staan, de nieuwe gedetailleerde rijbaaninstructie vind ik echt een toegevoegde waarde hebben. Ik wil net zoals bij de audio alleen informatie over het eerstvolgende (harde) viapunt, dat is voor mij relevant. Erg interessant is 'Toon originele route', je ziet dan de originele routelijn in het grijs als je van de route afwijkt. Ook deze instellingen zijn persoonlijk, lekker mee spelen en kijken wat voor jou het beste werkt. Heb je een wat minder groot scherm wil je misschien wat minder informatie tonen als ik.

App-thema

Afbeelding hierboven, links

Mijn 'App-thema', zie daarvoor de instellingen, staan op 'Telefoon thema', dus als je het thema van je iPhone aanpast (bijvoorbeeld licht, donker), dan verandert automatisch ook het thema van de app.

Kaartlaag

Afbeelding hierboven, midden

Mijn kaartthema staat op 'Automatisch', overdag licht en 's-avonds en in tunnels automatisch naar donker, werkt naar behoren. Ik kies voor de 'normale' kaartsoort, ik vind 'Satelliet' wel even leuk, maar minder goed te zien waar je heen moet. Ook de 'Kaartgegevens' heb ik op 'Normaal' staan, bij 'Vereenvoudigd' krijg je minder details in de kaart te zien. Gebouwgegevens op 3D vind ik als gadgetliefhebber wel leuk. De standaard middelste 'Zoomcorrectie' werkt voor mij het fijnste. Een rode positie-indicator met cirkel is goed zichtbaar in de kaart.

Functioneel

Afbeelding hierboven, rechts

Via de 3 streepjes > icoontje profiel > navigatie instellingen kun je naar 'Functioneel'. Bovenaan kun je offline navigatie aan- of uitvinken. Bij het rijden van een route met routepunten rij ik offline, dus aangevinkt. Bij het rijden naar een adres of favoriet rij ik online, niet aangevinkt. Waarom? In de online modus houdt de app met het berekenen van de route tussen de routepunten rekening met 'live-traffic', dat zijn bijvoorbeeld files en afsluitingen, dat is handig als je snel van A naar B wilt. Bij het rijden van een route met routepunten wil je in principe niet afwijken van de geplande route. Maar nog belangrijker, zeker in het buitenland kun je soms minder 'bereik' hebben, slecht of geen Internet. De app gaat dan automatisch van online naar offline, dat werkt goed, maar heb je de ene bocht wel bereik en de andere bocht geen bereik, dan moet de app telkens switchen wat te koste gaat van de stabiliteit.

Gebruikte routes en tracks automatisch opslaan voor offline gebruik heb ik altijd aan staan. Ik kijk altijd even bij 'Downloads' of de routes die ik wil rijden daar al staan en zo af en toe verwijder ik routes die ik al gereden heb, zo blijven de 'Downloads' overzichtelijk.

Persoonlijk gebruik ik 'Routepunten automatisch overslaan' niet. Ik kan prima onderweg tijdens het rijden een routepunt overslaan door op het eerstvolgende routepunt rechtsboven te klikken en vervolgens te bevestigen op de volgende melding. Ik doe dat met handschoenen met een 'plastic' vingertop, dat hebben bijna alle moderne handschoenen. Mijn routes zijn altijd goed gemaakt, dus ik hoef zelden routepunten over te slaan. Kom ik op een wegafsluiting zonder omleidingsborden, ja, dan moet ik even stoppen en kijken naar een alternatieve weg en indien nodig meerdere routepunten handmatig overslaan.

Verkeersbewuste routeberekening werkt alleen in de 'online' modus. Als ik tracks rij, dan mag de app deze controleren op fouten. Prima als de app even meld als een route niet in de HERE kaart is gemaakt. Track navigatie voor routes staat aan, maar gebruik ik eigenlijk nooit. Ik vind het prima als de tracklog automatisch start als ik een route met routepunten ga rijden, ben dat wel eens vergeten in het verleden.

Hierna komt het rijden van de route aan bod met nog een paar instellingen die ik graag wil aanbevelen voor de iPhone zelf.

Het zorgeloos rijden van een route

Voorbereiding

Nou, daar gaan we dan, de route is gemaakt, de app is correct ingesteld. Ik doe dit zelf ook niet altijd, zeker als ik solo rijd, maar je kunt voor vertrek de app even in de 'online modus' zetten, de route openen en starten, vervolgens kun je inzoomen op de route en kijken of er rare lussen in de route zitten, dit kunnen bijvoorbeeld wegafsluitingen zijn. Je kunt ook aan de kleur van de weg zien hoe druk het is, bij rood is er vaak sprake van een file. Heb je dit gecontroleerd kun je de app weer in de offline modus zetten.

Dan komen we aan bij een volgend aandachtspunt: het batterij verbruik.
De app verbruikt nog teveel stroom, maar er is wat aan te doen. Ik ben deze rit van 1052 km in bijna 19 uur met 100% batterijspanning begonnen en kwam thuis met nog steeds een batterijspanning van 100%. De iPhone bleef zich dus opladen gedurende de rit. Dat gaat (nog) niet vanzelf, je moet een paar kleine instellingen aanpassen.

Ga in je iPhone naar instellingen, scroll naar beneden en klik op 'Batterij'. Vink vervolgens de 'Energiebesparingsmodus' aan. Let hierbij op, ik had dit ook gedaan, maar zag tijdens de rit dat de iPhone toch leeg liep. Bleek de 'Energiebesparingsmodus' toch weer uitgevinkt te staan, misschien heb ik dat zelf per ongeluk gedaan, maar ga er de volgende keer zeker op letten!

Voor het volgende wat echt helpt moet je via instellingen naar 'Beeldscherm en helderheid' gaan en kiezen voor de donkere weergave. De lichte weergave kost blijkbaar meer stroom. Als laatste kun je de helderheid op het midden zetten en 'Tru Tone' en 'Night Shift' uit. Bij mij, en vele anderen, zorgen deze kleine aanpassingen ervoor dat de iPhone opgeladen blijft tijden het navigeren.

Android heeft hiervoor ook mogelijkheden die je op het forum kunt vinden, nu lekker rijden!

En nu waar het uiteindelijk om gaat, lekker rijden!

Beetje gek ben ik wel, een route van 1014 km waarvan ongeveer 320 km binnendoor, je moet er wat voor overhebben, maar dan krijg je ook wat. Het is werkelijk waar een prachtige route en er zitten serieus technische stukken tussen, hele krappe hairpins met een behoorlijke stijgings- of dalingspercentage. Een geweldige route om mee te oefenen voordat je voor de eerste keer de Alpen in gaat!

Om 05:19 uur reed ik weg vanuit mijn garagebox in Delft, rustig via de snelweg ben ik eerst naar Landgasthof Pyrmonter Mühle gereden. Ik was via Facebook uitgenodigd door Margot van Roode, maar zij had natuurlijk niet verwacht dat ik daar al om 9:15 uur aankwam 😆. Toch kwamen ze speciaal voor mij het mooie hotel restaurant opendoen en kon ik genieten van een verse bak koffie. Even later schoof ook Wim Overmars aan, ook via Facebook aangegeven dat hij wel een stukje wilde meerijden. Wim bleek ook een prachtige Africa Twin te bezitten, dus gesprekstof genoeg.

Ik moest een beetje wennen aan het voorrijden, want de laatste jaren rij ik solo of rijd Serge voor. Dan kan ik mij volledig richten op de navigatie app en het filmen. Wim navigeerde via zijn TomTom, hij vertelde dat er een paar kleine afwijkingen waren, dat kan kloppen, want ik had de HERE route niet met de TomTom kaart vergeleken. De rit ging voorspoedig en de navigatie app in combinatie met Apple CarPlay en de Ottocast Wireless apdapter deed het probleemloos, wat een heerlijke setting! Na een tijdje geweldig sturen kwamen we aan bij Burg Kastellaun, in het laatste stukje voor het kasteel zat nog een venijnig krappe draaier die ik voorzichtig met beide beentjes aan de grond heb gerond.

Het was te heet om met motorkleding het kasteel te bezoeken, dus na een paar slokken water weer verder. Via talloze bochten komen we aan bij de Rijn, steken over met een pondje en rijden we naar een plek waar we een foto konden maken van Burg Pfalzgrafenstein.

Hier heb ik afscheid genomen van Wim, hij ging de andere kant op richting Luxenburg en ik had nog een behoorlijke rit voor de boeg. Nu de Hunsrück in, een gebied dat niets onderdoet voor de Eifel, maar wel veel rustiger is. Nu ik alleen was, kon ik wat meer experimenteren. Via het stuur van de Honda kan ik het Apple CarPlay scherm bedienen. Je kunt dus bijvoorbeeld met één klik schakelen tussen Apple CarPlay en het info scherm van Honda zelf. Helaas vind de Ottocast dat niet goed en verbreekt de verbinding met mijn iPhone. Voor mij geen probleem, de iPhone zit op het stuur en de navigatie blijft intact, dus kan gewoon door, maar toch jammer. Even stoppen, opnieuw een bluetooth connectie maken tussen de Ottocast en mijn iPhone en door. Ga ik nog verder mee testen.

Nu kwamen er toch een paar omleidingen aan, in totaal heb ik er 3 gehad, ja, had ik vanmorgen toch eerst even moeten checken, maar om 05:00 uur had ik daar geen zin. Op de kaart hieronder zie je de 3 omleidingen, zwart is de oorspronkelijke route en rood is de tracklog, dus de route die ik daadwerkelijk heb gereden.

Bij omleiding 1 heb ik simpelweg de bordjes 'umleitung' gevolgd. Als we inzoomen op de kaart kun je zien dat er bij de eerste 2 omleidingen 1 routepunt moest worden overgeslagen, respectievelijk routepunt 57 en routepunt 60, zie afbeeldingen hieronder. Bij de tweede omleiding zie je ook dat ik de bordjes omleiding volgde richting het dorpje Berg, die omleiding ging de hele andere kant op als mijn route, dus ik koos ervoor om om te keren en zelf een andere weg te zoeken. Ik zag bij de wegafsluiting een onverhard pad richting de oorspronkelijke weg en dacht 'ik probeer het gewoon'. De Here kaart van MRA Navigation Next herkende het pad niet, terecht, want het kwam uit op een boerenerf. De boer was met zijn vrouw en dochters aan het werk op het land. Netjes gevraagd of ik een stukje over zijn land mocht naar de weg. Dat mocht, wel door 30 cm diepe tractorsporen, maar heb het gehaald, beter dan over het smalle pad weer terug 😆!

Beide keren ben ik niet van de motor af geweest en kon ik simpel de routepunten rechtsboven in het scherm handmatig overslaan tijdens het rijden. De navigatie app pakte dat perfect op.

Je moet natuurlijk buiten het testen niet vergeten te genieten van het rijden en van het uitzicht. Ik haal dan ook regelmatig met één klik de iPhone van de Quadlock houder, check mijn email, bel even naar huis en maak foto's. Iedere keer pakte MRA Navigation Next netjes de route weer op en hervatte de tracklog. Het kost ongeveer 10 tot 30 seconden voordat de Ottocast verbonden was met Apple CarPlay. Ik wacht die paar seconden even tot de route op het Apple CarPlay scherm zichtbaar is en rijd dan weer verder.

Toen kwam ik aan bij de derde omleiding, dat was een 'grote' omleiding. Ik moest even stoppen, de kaart inzoomen en kijken of ik een weg kon vinden naar de oorspronkelijke route. Je ziet op de kaart hieronder dat ik routepunt 63 passeer en dan de wegafsluiting tegen komt. Ik kan alleen naar rechts, na zo'n 15 minuten rijden ben ik gestopt, ik zag op de app dat ik steeds verder van de route afweek. Ook wist ik dat ik ergens de Rijn weer zou moeten oversteken. Dus goed kijken, bij routepunt 67 en 68 kon ik de Rijn over. Ik sloeg routepunt 64, 65 en 66 over en de app calculeerde een route rechtstreeks naar routepunt 67. 'Problem solved', na 2 minuten rommelen kon ik weer verder.

Na de veerboot over de Rijn nog een paar flinke bochten en dan het laatste stuk over de snelweg. Ik zat al heel wat uurtjes op de motor en de headset raakte op de snelweg leeg. Aangezien de headset op de een of andere manier is gekoppeld aan het Apple CarPlay scherm van Honda stopt Apple CarPlay er dan mee. Heel vreemd, maar dat heeft niets met de app te maken, dat is hoe Honda dat heeft gemaakt. Ik ben wel even gestopt bij een benzinestation om te kijken of ik Apple CarPlay weer aan de praat kon krijgen. Helaas crashte toen de app wel, de enige keer van die dag. Het had er toch mee te maken dat door het uitvallen van mijn headset de Apple CarPlay verbinding werd verbroken, dat veroorzaakte hoogstwaarschijnlijk de crash. Route opnieuw openen en starten, tracklog hervatten en je kunt weer verder.

Nog iets voor de Africa Twin rijders onder ons. Na de crash van de app alles weer opgestart. Mijn iPhone maakte verbinding met de Ottocast, dat kon ik zien op het Honda scherm, daar verschijnt de Ottocast melding. Je krijgt dan de melding op het Honda scherm 'wil je een headset pairen', want dat is nodig voor Apple CarPlay. Na 10 tot 30 seconden verscheen toch de route op het Honda scherm zonder een gepairde headset! Heel apart, maar wel fijn, de route op je grote scherm, maar natuurlijk geen gesproken aanwijzingen meer omdat de headset leeg was en dus niet gepaird.

Laatste zware loodjes...

Het stuk snelweg was eigenlijk best wel 'Zen', cruisecontrol op 130, voetjes op de highway steps en rustig cruisen. Helaas kwam ik voor Nijmegen een enorme file tegen. Ik reed voorzichtig tussen de file door, mensen waren uit de auto met elkaar aan het praten. Ik zat achter een andere motorrijder die wel héél langzaam ging. Achter mij kwamen een paar zware Harley's met enorme gasten erop. Die vonden het tempo niet fijn en begonnen te toeteren en herrie te maken door gas te geven. Ik ben aan de kant gegaan en heb de Harley's voor laten gaan, gelukkig ging de motorrijder voor me ook aan de kant. De motorrijder voor me bleef aan de kant zodat ik achter de Harley's kon rijden, dat was fijn, want door hun lawaai en imposante gestaltes ging iedereen opzij.

Na verloop van tijd kwamen we helemaal vooraan de file en daar bleek een ernstig ongeluk te zijn gebeurt. Een vrachtwagen was gekanteld en de chauffeur zat vast in de cabine. Later heb ik via Internet gelezen dat de chauffeur ernstig gewond naar het ziekenhuis is gebracht. Na twee uur wachten ging de vluchtstrook open, ik was de eerste die mocht rijden en gaf flink gas, want ik werd gevolgd door 20 km file! Uiteindelijk kwam ik middernacht aan bij de garagebox en kon ik mijn motor stallen, naar huis rijden met de auto, nog wat eten, douchen en lekker slapen....

Resumé

Een hele goede duurtest!

Als mijn headset niet leeg zou zijn had de app geen enkele crash gehad, bijna 19 uur zonder problemen gereden. Omleidingen prima opgelost, het hervatten na een stop ging zoals het hoort, een mooie tracklog kunnen maken met foto's. Nu verder met extra features en verbeteringen Apple CarPlay en Android Auto, batterij verbruik verbeteren, download offline kaarten verbeteren en natuurlijke leuke dingen zoals poi's in de kaart en tankstations op je route weergeven!

Tot de volgende update of test!

MyRoute-app Lifetime Acties

Je hebt al een abonnement vanaf € 2,95 per maand, maar we weten dat niet iedereen een abonnement wil afsluiten. Daarom bieden we onze producten ook Lifetime aan en laten we die nu net super voordelig aanbieden!