Apple CarPlay en Android Auto

Zoals jullie wellicht weten heeft MyRoute-app een volledig nieuwe app ontwikkeld. De basis versie is gratis, maar voor premium navigatie heb je een abonnement nodig op MRA Navigation Next vanaf €3,95 per maand. De app is geschikt voor Apple CarPlay én Android Auto. Belangrijk om te weten is dat Apple CarPlay en Android Auto nog flink in ontwikkeling zijn, bijna wekelijks komen er nieuwe functies bij en worden er verbeteringen doorgevoerd. Zelf gebruik ik zeer intensief Apple CarPlay in mijn auto én op mijn motor. In de auto is het standaard draadloos, maar op mijn motor is het 'bedraad', daar moeten we maar eens wat aan doen dacht ik een paar weken geleden..

Mijn trots 💖: Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports dct uit 2022

Apple CarPlay aansluiten

Ieder voertuig heeft een eigen 'infotainment systeem' en specifieke manier waarop je Apple CarPlay moet aansluiten om het goed te laten werken. Mijn Honda heeft bijvoorbeeld een enorm boekwerk als handleiding, ik moet eerlijk bekennen dat ik die nog niet heb gelezen...

Wat ik meestal doe als ik iets niet weet, is een instructie filmpje zoeken op YouTube. Dat heb ik ook gedaan toen ik voor het eerst de Bèta versie van MRA Navigation Next wilde testen op de motor met Apple CarPlay. Ik heb daarvoor de video hierboven gebruikt. Het eigenaardige van het Honda systeem is dat je éérst je headset met de motor moet pairen, anders kun je géén Apple CarPlay gebruiken. Ik kan me zomaar voorstellen dat veel merken zulke aansluit eigenaardigheden hebben, moraal van het verhaal, neem de tijd om jouw systeem aan te sluiten, kijk desnoods een video-instructie, dat kan veel ergenis voorkomen...

Apple CarPlay in de auto

Zoals gezegd, ik gebruik Apple CarPlay zeer intensief. Met de auto ben ik afgelopen zomervakantie met mijn gezin naar Italië geweest. Alleen maar genavigeerd met MRA Navigation Next met Apple CarPlay. Dat is erg goed bevallen. Ik heb vooral offline genavigeerd omdat er in vele delen van Toscane geen netwerk beschikbaar is.

Apple CarPlay op de motor

Van 28 mei t/m 10 juni 2023 heb ik samen met MyRoute-app presentator Serge de tweede fase van de MRA Iron Curtain Trail gereden van Riga naar Lübeck, met de heen en terugreis bij elkaar toch goed voor zo'n 5500 km. Ook op de motor geen andere navigatie gebruikt, alleen MRA Navigation Next met Apple CarPlay. En dat was nog vóór de launch van de app op 19 juni 2023, we hebben dus gereden met een Bèta versie. Zelfs toen al was het een erg fijne combinatie met weinig tot geen problemen!

Wat ik zelf wel irritant vond, was bij elke stop de kabel uit je iPhone halen en iedere dag de kabel in het usb contact priegelen. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan. Daarbij moet je wel rekening houden dat je wat gaat inboeten op de stabiliteit. Je bent dan naast de afhankelijkheid van de kwaliteit van het infotainment systeem in je auto of motor en de stabiliteit van de app zelf, óók afhankelijk van de stabiliteit van de bluetooth verbinding.

Van bedraad naar draadloos!

Als je het niet probeert, dan weet je het niet...
Via Google vond ik vele kastjes die je Apple CarPlay en ook Android Auto draadloos kunnen maken. De prijzen variëren van een paar tientjes tot een paar honderd. Ik kijk daarbij vaak naar de reviews en de
Ottocast kwam daar wel goed uit naar voren. De specificaties zagen er ook goed uit en dus was dat mijn keuze. Ik heb vervolgens de 'pro' versie gekocht met betere (lees snellere) prestaties als de standaard versie. Er zijn nog vele andere merken, Corjan, de programmeur van MyRoute-app, gaf als tip dat QuadLock ook een Wireless CarPlay Adapter in hun assortiment hebben. Quadlock is een gerenommeerd merk, dus die ook maar gekocht om te testen.

Test QuadLock

Zaterdag 19 augustus 2023 was de testdag. We beginnen met de QuadLock. Ik haal hem uit de verpakking, ziet er netjes uit. Je hebt 2 aansluitingen en 2 kabels, USB-A en USB-C, volgens de gebruiksaanwijzing moest ik de USB-A aansluiting gebruiken voor de verbinding met je voertuig, in mijn geval de Honda Africa Twin. Dan heb je nog een andere usb ingang waar water in kan komen, dus die had ik dichtgeplakt. Eerst mijn headset verbonden met de Honda, daarna geprobeerd om mijn iPhone via bluetooth te verbinden met de QuadLock. Hmm, dat lukt niet, gebruiksaanwijzing erbij, procedure opnieuw gevolgd, geen verbinding, test mislukt, volgende...

Test Ottocast

Ook deze haal ik uit de verpakking, ziet er ook netjes uit. Je hebt bij deze 1 aansluiting en 2 kabels, USB-A en USB-C. Procedure is bij mijn Honda eerst de headset verbinden, dan de Ottocast via een USB-A kabel in het Apple CarPlay contact en vervolgens een bluetooth verbinding maken met mijn iPhone. En ja hoor, bluetooth verbinding was snel gemaakt en na ongeveer 20 seconden verscheen op mijn Honda display dat Apple CarPlay 'Enable' was, een klik op het display en ik had Apple CarPlay, geslaagd! Nu nog een stukje rijden...

Rijtest draadloos Apple CarPlay met de Ottocast

Zondag 20 augustus 2023 was het zover. De dochter van MyRoute-app presentator en mijn persoonlijke vriend Serge had een verrassingsfeestje georganiseerd omdat Serge zonder een feest te geven was getrouwd! Het feestje was in Drenthe en ik woon in Den Haag, dus een mooi ritje met mooi weer! In de garagebox de standaard procedure, eerst de headset van mijn helm aan, dan de motor op contact en voila, de verbinding met Apple CarPlay is daar, duurt ongeveer 10 seconden. Dat is lekker, geen gepriegel met kabels. De iPhone op de Weatherproof Wireless Charging Head van Quadlock, het adres in typen, kan via een knop op het stuur rechtstreeks op de display van de motor met Apple CarPlay en gas...

Dit is werkelijk waar serieus gaaf!

Die zondag zo'n 410 km gereden met de motor én in het kader van het verrassingsfeestje van Serge nog eens 50 km met een Solex 😆. Dit is dus voortaan mijn droomsetting, onderweg foto's gemaakt, getankt, je haalt de iPhone met één beweging van de QuadLock mount af en op. De iPhone wordt onderweg opgeladen, Apple CarPlay start automatisch na zo'n 10 tot max 20 seconden, route wordt netjes hervat, heerlijk, heerlijk, heerlijk!

Resumé

Het is duidelijk, ik wil niets anders meer, MRA Navigation Next in combinatie met draadloos Apple CarPlay met behulp van de Ottocast Pro op mijn Honda Africa Twin!

Wil jij het ook proberen? Kijk dan goed naar de Apple CarPlay handleiding van je voertuig. Bekijk ook de handleiding van de app, misschien kan de app wel meer dan je denkt. Hou daarbij rekening met het volgende;

Draadloos is per definitie iets minder stabiel dan bedraad, je bent dan immers ook afhankelijk van de stabiliteit van de bluetooth verbinding. Wil je bedraad Apple CarPlay (of Android Auto) draadloos maken? Dan is de Ottocast Pro een erg goed werkende optie, tenminste bij mij.

De QuadLock Wireless CarPlay Adapter werkte bij mij niet helaas. Ik heb een support verzoek ingediend en het antwoord was dat ze problemen hebben met de laatste firmware update. Ik heb nog niet getest of de QuadLock het met een andere firmware versie wél doet.

Tijdens het schrijven van deze blog zijn de programmeurs Joost en Corjan fulltime bezig met het toevoegen van functionaliteiten aan Apple CarPlay en Android Auto.

Michel van Hagen

MyRoute-app Founder

MyRoute-app Lifetime Acties

Je hebt al een abonnement vanaf € 2,95 per maand, maar we weten dat niet iedereen een abonnement wil afsluiten. Daarom bieden we onze producten ook Lifetime aan en laten we die nu net super voordelig aanbieden!