Samenvatting

in dit blogbericht vertel ik over hoe je simpel en snel routes kunt laden in je Garmin Zumo XT. Voor het maken en exporteren van routes gebruik ik uiteraard MRA Routeplanner Gold. Vanuit de routeplanner kun je kiezen uit 2 verschillende bestanden, namelijk gpx 1.1 en gpx 1.2. Beide bestanden komen in deze blog aan bod met hun eigen specifieke voordelen en nadelen.

Probeer gratis!

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden

Ik ga het hebben over de export van gpx routes naar de nieuwe generaties Garmin Zumo's via MRA Routeplanner Gold. Ik vertel dus niet over de export via de Garmin Explore website of Basecamp en ook niet over het gebruik van de Garmin Drive app. Het exporteren van routes via de connector van MyRoute-app is volgens mij nog steeds de meest eenvoudige en snelle manier. Belangrijk is wel te weten wat het verschil is tussen gpx 1.1 en gpx 1.2, zodat je zelf kunt bepalen wat je het fijnste vindt werken. Maar nu eerst kort aandacht voor het maken van routes voor je Garmin.

Aandachtspunten bij het maken van een route

Zowel Garmin als MRA Routeplanner Gold gebruiken dezelfde Here kaart, Garmin heeft de oorspronkelijke Here kaart bewerkt, een eigen sausje toegevoegd, wat heeft geresulteerd in de Garmin NTU kaarten. Dit zorgt ervoor dat er kleine verschillen zijn tussen de Here kaart in MyRoute-app en de NTU kaarten in de Garmins. De NTU kaarten van Garmin zijn voor ons, zover ik weet, niet beschikbaar. Dus we zullen met die kleine verschillen zo goed mogelijk moeten omgaan.

Het eerste aandachtspunt is bij voorkeur toch de Here kaart gebruiken in MRA Routeplanner Gold, niet 100% hetzelfde als de NTU kaarten van Garmin, maar toch wel 99% hetzelfde. Het tweede aandachtspunt is redelijk veel vormingspunten plaatsen, ongeveer om de 5 km, met deze vormingspunten forceer je de Garmins de route te volgen zoals je hem hebt gemaakt, vooral belangrijk als je de gpx 1.1 export gebruikt. Het derde aandachtspunt is het verschil tussen vormingspunten (zachte routepunten) en viapunten (harde routepunten).

In MRA Routeplanner Gold kun je klikken op een routepunt, er verschijnt een pop-up, klik dan op de 3 streepjes rechts, in de tweede rij, vierde icoontje van links, zie je een handje. Klik je op het handje, dan wordt dat betreffende vormingspunt een viapunt, dus als je dit punt mist onderweg, zal Garmin je altijd blijven terugsturen. Deze viapunten gebruik je bijvoorbeeld voor je 'stops', zoals lunchlocaties en bezienswaardigheden, maar ook op wegen die je écht niet wilt missen.

Nog een laatste aandachtspunt is dat je het start- en eindpunt niet te dicht bij elkaar zet, je Garmin kan daar van in de war raken.

Zie hieronder een uitgebreide uitleg van Serge over via- en vormingspunten.

Nederlands

Engels

Een gpx 1.1 route exporteren naar je Garmin Zumo

Een gpx 1.1 bestand bestaat uit vormingspunten (zacht), viapunten (hard), de track (spoor) en eventueel poi's (bezienswaardigheden). Het exporteren naar je Garmin gaat via de volgende, waarschijnlijk al bekende, procedure:

  • Verbind je Garmin via usb met je PC
  • Klik op de knop 'Exporteren'
  • Klik in de pop-up op de knop 'Open route'
  • Klik op MyRouteAppConnector openen
  • Kies in de connector voor Garmin (GPX 1.1)
  • Klik op de knop 'Export to device'
  • Wacht tot de melding verschijnt 'The route is exported to your device. Enjoy'
  • De route staat nu in je Garmin

PS: het is nog niet mogelijk in één keer meerdere bestanden te exporteren naar je Garmin, daar wordt aan gewerkt!

Nu kun je je Garmin loskoppelen van de PC en aanzetten. Er verschijnt direct een melding 'Nieuwe routes gevonden. Importeren naar reisplanner?' Klikken op Ja. Vink de route aan en klik op de knop 'Importeer'. Via 'Apps' ga je naar de 'Reisplanner', klik vervolgens op de knop 'Opgeslagen reizen' en daar zie je de geïmporteerde route staan. Klik op de route en zie de vormings- (bolletjes) en viapunten (vlaggetjes). Als je op de kaart klikt zie je een preview van de route. Ook hier zijn de blauwe bolletjes de vormingspunten en de oranje vlaggetjes de viapunten.

Controleer je instellingen, kijk of de 'Berekenmodus' op 'Snellere tijd' staat. De 'Herberekening route' kun je op 'Automatisch' zetten. Je bent nu gereed om te rijden. Start de route bij voorkeur als er 3 streepjes satellietverbinding is, dat kun je linksboven in je Garmin zien. Klik op de route, dan op de groene knop 'Ga', selecteer 'Start' en klik op 'Ok'. De route wordt berekend, is de berekening klaar kun je op 'Start' klikken en lekker gaan rijden. Onderweg worden de viapunten keurig gemeld en getoond, dat werkt echt fantastisch. Het enige waar je dan nog op moet letten, is dat door het kleine verschil in kaart soms een routepunt net naast de weg staat. Gewoon de routelijn volgen en je Garmin pakt het automatisch weer goed op.

Een gpx 1.2 route exporteren naar je Garmin Zumo

Een gpx 1.2 bestand bestaat uit viapunten en de track (spoor) met eventueel poi's (bezienswaardigheden). Het exporteren naar je Garmin gaat via dezelfde procedure als gpx 1.1, kies alleen in de connector voor Garmin Zumo (GPX 1.2). Ook nu kun je de route importeren en zie je de route staan in de 'Reisplanner'. Het verschil is dat er nu géén vormingspunten worden getoond, alleen de viapunten in de vorm van oranje vlaggetjes. Klik je op de 'Kaart', dan zie je ook alleen de vlaggetjes. De route tussen de vlaggetjes is een track (spoor) en dat is heel anders dan navigeren via de route, daarover hieronder meer.

Controleer eerst je instellingen, kijk of de 'Berekenmodus' op 'Snellere tijd' staat. De 'Herberekening route' moet je met gpx 1.2 op 'Uit' zetten. Je bent nu gereed om te rijden. Let op! Je kunt de route pas starten als je op de route staat! Anders gaat de Garmin een route berekenen naar het startpunt én de route naar het eerstvolgende viapunt herberekenen, zelfs als herberekenen uit staat! Dit is de logica van Garmin en daar kunnen wij verder niets aan veranderen. Start de route bij voorkeur als er 3 streepjes satellietverbinding is, dat kun je linksboven in je Garmin zien.

Sta je op de route, klik dan op de groene knop 'Ga', selecteer 'Dichtstbijzijnde invoerpunt' en klik op 'Ok'. De route wordt berekend, is de berekening klaar kun je op 'Start' klikken en lekker gaan rijden. Onderweg worden de viapunten keurig gemeld en getoond, ook dat werkt geweldig. Als je van de route afwijkt, dan gaat de Garmin de route niet herberekenen, rij naar de routelijn toe en de Garmin zal de route weer oppakken.

Samengevat

Via de MRA Routeplanner kun je routes exporteren naar je Garmin. Gebruik bij voorkeur de Here kaart (Gold functie) om je routes te maken, plaats voldoende vormingspunten en een paar viapunten. Kijk wat voor jezelf het fijnste werkt. Het gpx 1.1 bestand is een routebestand dat goed werkt, nadeel is dat de route iets kan afwijken door het kleine kaartverschil, de herberekening is automatisch.

Het gpx 1.2 bestand heeft als voordeel dat je in een groep allemaal dezelfde route rijdt en de viapunten worden gemeld en getoond. Nadeel is dat je eerst naar de route moet rijden en dan pas de route kunt starten. Voor sommige mensen een voordeel, voor andere een nadeel, er is geen herberekening mogelijk, je zal zelf naar de routelijn toe moeten rijden als je afwijkt van de route.

Zelf gebruik ik het liefst de gpx 1.2 export.

Nog een laatste punt, het gpx 1.2 bestand, track + viapunten + poi's, wordt niet ondersteund door Basecamp. Maar eerlijk, waarom zou je Basecamp nog moeten gebruiken als je alles sneller en leuker kunt doen met MyRoute-app?

Over Michel van Hagen:

Oprichter MyRoute-app

Volgens zijn collega's is Michel geboren op een motorfiets en vaak op reis, en dat is dan ook wat hij het liefste doet naast zijn gezin: 'motorrijden en reizen'. Dat is meteen de kracht van MyRoute-app, want de oprichter is ook de grootste klant.

Ontdek de mooiste routes

De MyRoute-app RouteXpert Bibliotheek

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je verdwaalt of onderweg iets interessants misloopt - aan alles is gedacht! Alle routes zijn gecontroleerd door échte RouteXperts (!) en bevatten gedetailleerde informatie zoals foto's, linkjes en meer, zodat het plannen van jouw reis zo eenvoudig mogelijk is. Klaar voor een unieke reiservaring!