Samenvatting

In dit blogbericht vertel ik kort over de voorbereidingen van de MRA Iron Curtain Trail. Een motortocht van bijna 10.000 km langs het vroegere IJzeren Gordijn. Op 29 mei 2022 zijn Serge en ik van plan de eerste etappe te rijden van Grense Jakobselv aan de Barentszzee tot aan Riga. Een monstertocht van 9046 km in 17 dagen waar we ongelofelijk veel zin in hebben. Zal het lukken?

MRA Iron Curtain Trail Website

Van droom naar idee

Reizen, zeker met de motor, is geweldig en ik heb het geluk dat ik al vele reizen heb kunnen maken. Naast reizen vind ik geschiedenis ook erg interessant. Ik heb een tijdje geschiedenis gestudeerd en ik volg nog steeds regelmatig hoorcolleges. De hoorcolleges van Maarten van Rossum zijn aan te bevelen, grappiger dan je zou verwachten, echt waar 😁 ! Het combineren van reizen met geschiedenis biedt voor mij dan ook een toegevoegde waarde.

Mede hierom hebben we in 2019 de Navigation Grand Tour georganiseerd. Een evenement waarbij de deelnemers gedurende het kalenderjaar individueel 4 routes hebben gereden met als thema de Tweede Wereldoorlog. De 127 deelnemers hebben de ritten opgenomen met MRA Navigation en diverse opdrachten uitgevoerd. Met elke opdracht waren er punten te verdienen en uiteindelijk heeft Rob Scheepers, de deelnemer met de meeste punten, een GoPro Fusion gewonnen. Het verslag van dit evenement is voor de liefhebbers hier te lezen.

Zoekende naar een reisuitdaging voor mijzelf en een evenement voor MyRoute-app, kwam ik terecht op de website van de Iron Curtain Trail. Vrij vertaald is dit de ´IJzeren Gordijn Route'. En dat was gelijk ´boem´, dat wil ik ook! Een droomreis! Helaas blijkt deze trail een fiets trail te zijn, dus heb ik nog een uurtje gezocht of er ook een auto of motor versie van de route bestaat, maar voor zover ik kan zien is die er niet. Aan mij dus de niet geringe taak deze fiets trail om te zetten in een route voor auto's en motoren, die in principe voor iedereen te rijden is.

Het IJzeren Gordijn (Iron Curtain) was een grens die zich uitstrekte van de Barentszzee tot aan de Zwarte Zee. Het volgen van deze route gedurende meer dan 10.000 km is met recht een les in levende geschiedenis, maar herinnert ook aan de vrede en verzoening na de val van het ‘Gordijn’. Deze route rijden lijkt mij een geweldige ervaring. We maken er de 'MRA Iron Curtain Trail' van, en voilà, het idee is geboren!

MRA Iron Cutrain TRAIL
Eerste etappe 2022

MRA Iron Cutrain Trail compleet

Eerste etappe van Grense Jakobselv naar Riga

Vijf etappes in 5 jaar

De oorspronkelijke trail is ruim 10.000 km, maar dan moet je nog wel naar het startpunt (Barentszzee) rijden en van het eindpunt (Zwarte Zee) weer naar huis. Ik weet niet wat er bij jullie mogelijk is, maar ik krijg dat thuis niet uitgelegd 😁. Vandaar dat Serge en ik de hele MRA Iron Curtain Trail in vijf jaar willen rijden: ieder jaar dus één etappe van de totale trail. Dat komt goed uit, want de oorspronkelijke fiets trail is ook onderverdeeld in 5 brochures:

 • Etappe 1 (2022): Van de Barentszzee naar Riga
 • Etappe 2 (2023): Van Riga naar Lübeck
 • Etappe 3 (2024): Van Lübeck naar Hof
 • Etappe 4 (2025): Van Hof naar Szeged
 • Etappe 5 (2026): Van Szeged naar de Zwarte Zee

Zondag 29 mei, heel vroeg in de ochtend, willen Serge en ik starten met de eerste etappe van de Barentszzee naar Riga. Een reis van 9046 (!) km die we in 17 dagen willen rijden; dat vergt nog heel wat organisatie. Deze blog wordt te lang als ik alles gedetailleerd ga proberen uit te leggen, maar hieronder de organisatie in vogelvlucht.

Routes

Over het maken van de routes kan ik alleen al een flinke blog vullen. In de brochures staat een link met een code waarmee je de .gpx tracks kunt downloaden. Dat is een heel aardig begin, maar het is een fiets trail, dus de track gaat regelmatig over wegen, paden en karresporen waar je met auto en motor niet mag , maar vaak ook niet wil rijden. Wat ik dan doe is een track uploaden, vervolgens klik ik op '+ Gebruik als route'. MyRoute-app converteert de track naar een route met routepunten en zo kun je de route bewerken.

De volgende stap is de track als overlay toevoegen aan de route. Dat doe je door links naar tracklogs te gaan, op toevoegen te klikken en dan bovenaan de juiste tracklog te selecteren. Op deze wijze kun je de route vergelijken met de oorspronkelijke .gpx track en waar nodig aanpassen. Ik heb continue geprobeerd de route zo dicht mogelijk langs de oorspronkelijke track te maken en met streetview gecontroleerd of de weg 'berijdbaar' is.

Het gaat in totaal om 5 .gpx tracks. Door de procedure hierboven vijf keer te herhalen heb ik 5 bewerkbare routes die de oorspronkelijke .gpx tracks zo dicht mogelijk benaderen. De routes zijn nu geschikt gemaakt voor auto en motor. Vervolgens heb ik de 5 routes in de juiste volgorde aan elkaar geplakt voor een totaaloverzicht. In MRA Routeplanner Gold kan dat eenvoudig, door route 1 te openen en dan links te klikken op 'Routes', route 2 te selecteren en op het plusje te klikken, en dat 5 x te herhalen.

Je bent er dan nog lang niet, want je moet de totale route splitsen in dagetappes en deze finetunen. Het eerste wat ik heb gedaan is met de rekenmachine in de toolkit uitrekenen na welk routepunt je ongeveer 6 uur hebt gereden. Daarbij heb ik er rekening mee gehouden dat we wat meer tijd in Riga en Saint Petersburg willen besteden, dus de routes daarheen zijn korter. Dat is best wel een beetje passen en meten, maar uiteindelijk heb ik ongeveer om de 6 uur een routepunt rood gemaakt.

Door op het rode routepunt te klikken en dan op het 'bed' icoontje te klikken, kom je op de website van booking.com en daar heb ik overnachtingen gevonden zo dicht mogelijk bij het einde van de dagetappe. Ik zet een routepunt bij het hotel en ik gebruik de naam van het hotel als titel van het routepunt. We zijn nu lekker op weg, maar hoe rij je naar het startpunt (Barentszzee), en hoe rij je van het eindpunt (Riga) weer naar huis?

In eerste instantie zouden we de motoren met een aanhangwagen laten brengen, zelf vliegen naar Rovaniemi (Noord-Finland) en daar de reis starten, maar dat gaat net even teveel geld kosten voor mij. Rekening houdende met het feit dat ik een bedrijf heb en ook een gezin met 2 jonge kinderen, is het schipperen met de tijd. Een reis is voor mij altijd een compromis tussen wat wil ik en wat ik kan en mag.

Uiteindelijk gekozen voor het in één ruk rijden naar Stockholm (1610 km), dan de tweede dag naar Kalix (977 km) en vervolgens de derde dag naar Kirkeness (829 km). Kirkeness ligt vlakbij het startpunt van de MRA Iron Curtain Trail en is dus een perfecte uitvalsbasis. Het zijn wel drie monsterritten achter elkaar. Als je zelf méér tijd hebt, raad ik je aan die extra tijd natuurlijk ook te nemen, maar zoals gezegd, het is een compromis. Ik heb al twee keer een Iron Butt rit gereden met nóg meer kilometers op één dag; ik weet dus dat ik het aankan en Serge ook.

Voor de rit van Riga naar huis heb ik een globale route gemaakt. We gaan er in totaal drie dagen over doen met 2 overnachtingen. Afhankelijk van het weer en onze energie passen we de route aan en zoeken we op locatie een hotel. Nu pas is de totale route in concept klaar en kunnen we via de 'Toolkit' de route splitsen in dagetappes van hotel naar hotel.

Denk je klaar te zijn, nou echt niet. Het echte werk begint pas. Iedere dagetappe moet gefinetuned worden en ik wil bezienswaardigheden zien die te maken hebben met het thema (IJzeren Gordijn). Dat heb ik gedaan door de Engelstalige brochure uit te pluizen, de bezienswaardigheden in MRA op te zoeken en vervolgens als POI toe te voegen. Tevens heb ik viapunten (harde routepunten) geplaatst bij de bezienswaardigheden en heb ik beschrijvingen toegevoegd, zodat ik zeker weet dat we ze onderweg niet gaan missen. Je kunt je wellicht wel voorstellen dat er heel wat avonduren werk in zit, en dit is pas de eerste etappe!

Ik kan nog veel meer vertellen over het proces van routes maken, maar het is al een hele lap tekst geworden, dus ik houd het hierbij. De routes kun je gratis downloaden via het evenement in MRA. De routes zijn vrij toegankelijk en gratis. Ik zou je wel willen vragen om de bron te vermelden als je de routes deelt. Zie hieronder een animatie van de eerste echte route van de MRA Iron Curtain Trail: van Kirkeness naar Ivalo.

Motor en toebehoren

Ik ben geen voorstander van stilstaan met pech ergens in de ‘middle of nowhere’ en ik denk dat dat voor de meeste mensen geldt. Niet alles is te voorzien en te voorkomen, maar er zijn wel wat stappen die je kunt nemen om in ieder geval de kans op pech te reduceren. De eerste is: ken je motor. Voor bijna ieder motortype is wel een vereniging met forum waar je veel informatie kunt vergaren. Voor mij is dat de Honda VFR Ownersclub Nederland (VFROC).

Ik ben zeker niet technisch aangelegd, maar ik heb begrepen dat mijn motor (Honda VFR800X Crossrunner 2017) in principe onverwoestbaar is. Helaas krijgt iedere Honda vroeger of later wel te maken met een kapotte spanningsregelaar. Als de spanningsregelaar kapot is ben je het haasje, want vaak gaat dan ook de dynamo en de accu kapot. Daarom laat ik om de 50.000 km de spanningsregelaar preventief vervangen. Dat hoeft op dit moment nog niet, omdat er pas 35.000 km op de teller staat.

De tweede stap is een vakantiecheck. Daarbij ga ik er vanuit dat je het reguliere onderhoud op tijd laat uitvoeren. Voor de extra vakantiecheck, zo’n 3 - 4 weken voor de reis, ga ik altijd naar mijn vaste onderhoudsadres - in mijn geval een Honda dealer in Zoetermeer waar ze de motor goed kennen. De banden, bandenspanning, ketting, verlichting, olie, kabels, lagers, remmen en accu worden nagekeken en de scharnierende en draaiende delen krijgen een extra drupje olie. Bij twijfel worden onderdelen preventief vervangen. Ik bezuinig nooit op onderhoud!

Mijn motor heeft vele accessoires, de meeste omdat ik dat leuk of mooi vind, maar de volgende accessoires heb ik expres laten monteren voor lange afstanden en de (soms) slechte wegen:

 • HK Suspension set veren en schokdemper, ongeveer 3 cm verlaagd;
 • Bridgestone Battlax 41 met Ride-on, stevige allround band, met ride-on voor anti-lek werking;
 • Highway steps, knieën hebben af en toe rust nodig;
 • Kaoko mechanische cruise control, ontlast de rechter hand op de snelweg;
 • Osco smeersysteem, dan hoef ik geen smeermiddel mee te nemen onderweg;
 • Tablethouder Samsung Tab Active 3, ik gebruik de tablet met MRA Navigation als navigatie;
 • Smartphone houder, perfect voor mijn iPhone 13 Pro Max;
 • Bidonhouder, scheelt ruimte in de topkoffer;
 • Roltas, voor extra bagageruimte.

Een tablet én een smartphone zijn natuurlijk niet nodig, maar ik wil tegelijkertijd iOS en Android kunnen testen. Serge heeft dezelfde tablet op zijn BMW en daarnaast nog een Garmin Zumo XT. Gaat er iets kapot, dan hebben we altijd een alternatief om de route te vervolgen.

Nog wat tips en opmerkingen

Wat je meeneemt op zo'n reis van 17 dagen is persoonlijk en bijvoorbeeld afhankelijk van de bagagemogelijkheden op je motor. Hier nog wel een paar tips. Ik neem altijd een stekkerdoos met 6 usb oplaadpunten mee, omdat een hotelkamer vaak niet voldoende stopcontacten heeft voor al mijn oplaadbare apparaten. Wil ik onderweg een route aanpassen, dan gebruik ik de tablet die ik ook voor navigatie gebruik.

Het filmen doe ik met een GoPro Hero 9 Black die ik zowel aan het kinstuk van mijn helm kan bevestigen als op het stuur. Voor foto's gebruik ik mijn iPhone 13 Pro Max en een Sony Cybershot. Voor de GoPro neem ik een extra sd kaart mee en 2 extra batterijen. In mijn topkoffer kan ik alles opladen via een powerbank.

Ik draag een Gore-Tex laminaat pak, Gore-Tex handschoenen en Gore-Tex laarzen. Als je dat van een premium merk koopt, blijf je altijd droog. Bijna ieder jaar koop ik een nieuw vizier met pinlock voor mijn helm, zo heb ik altijd een mooi helder zicht. Als het langdurig regent gebruik ik waterafstotende spray voor plastic op de buitenkant van mijn vizier. Dat helpt echt.

Onder mijn pak draag ik graag thermisch ondergoed die bij warm weer niet zo zweterig aanvoelt en bij kou extra warmte geeft. Daarboven draag ik graag een sportshirt met lange mouwen en ik heb meestal ook een kolletje aan, dan schuurt het pak wat minder bij mijn keel.

Natuurlijk heb ik voldoende vizier reiniger bij me, een paar keer per dag maak ik mijn vizier schoon onderweg. Je kunt het ook gebruiken voor je scherm, maar zorg dan wel dat je voldoende doekjes bij je hebt. Wat minder vanzelfsprekend is, is dat we meestal een koffiezetapparaat (koffiemaatje) meenemen. Er is niets lekkerder dan een vers kopje koffie langs de weg met prachtig uitzicht!

Vergeet niet een visum aan te vragen voor de Russische Federatie. Wij doen dat via het hotel dat we geboekt hebben in Saint Petersburg, zo hebben we altijd een Engelssprekend contactpersoon.

Nog niet alles is verteld, maar ik moet ook nog wat te schrijven hebben in mijn volgende blog. Tot de volgende blog!

Prijzenpakket MRA Iron Curtain Trail

Over Michel van Hagen:

Oprichter MyRoute-app

Volgens zijn collega's is Michel geboren op een motorfiets en vaak op reis, en dat is dan ook wat hij het liefste doet naast zijn gezin: 'motorrijden en reizen'. Dat is meteen de kracht van MyRoute-app, want de oprichter is ook de grootste klant.

Ontdek de mooiste gratis routes in de MRA RouteXpert Bibliotheek

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je verdwaalt of onderweg iets interessants misloopt - aan alles is gedacht! Alle routes zijn gecontroleerd door échte RouteXperts (!) en bevatten gedetailleerde informatie zoals foto's, linkjes en meer, zodat het plannen van jouw reis zo eenvoudig mogelijk is. Klaar voor een unieke reiservaring!